Bilsemester med barn
Här kommer några handfasta tips för familjen som ska ta med sig barnen på bilsemester.
Kör säkert och följ trafikreglerna. Tänk på att vare sig köra för snabbt eller för sakta. Kör du långt under den angivna hastigheten kan du skapa irritation och onödiga omkörningar. Se till att barnstolarna är godkända och uppfyller säkerhetskraven. Småbarn åker säkrast bakåtvända i baksätet. Byt ut bilbarnstolar allteftersom barnen växer. Låt barnen sitta i baksätet så länge som möjligt.
Ta god tid på dig när du åker längre sträckor med barn och se till att en nöjestur av resan. Planera in massor med extra tid för resan och se den inte enbart som en transport mellan två platser. Stanna ofta, kanske så ofta som var tionde mil om barnen börjar bli rastlösa. Ta en fika, sträck på benen, lek och bada. Låt barnen vara med när ni planerar resan, försöka hitta upplevelser utmed vägen. Ett alternativ är att köra när barnen sover. Då går det bra att köra längre sträckor, men å andra sidan får man inte uppleva omgivningen på samma sätt.
Reser du med småbarn på sommaren är det bra om de är skyddade från värme och sol samt får mycket att dricka. En varm sommardag kan bilen bli plågsamt varm för ett litet barn, speciellt om den stått i gassande sol en stund. Luftkonditioneringen ger skön svalka men använd också solskydd som du fäster på sidorutorna. Tänk dock på att de inte skymmer sikten för föraren. Har du inte luftkonditionering så fundera på om du inte kan köra under dygnets svalare timmar.
Få saker är plågsammare under en långfärd än syskon som bråkar i baksätet. Se till att planera in en överraskning eller gör ett stopp för att köpa en glass. En CD med berättelser kan ha lugnande effekt både för att dämpa bråk och fördriva tiden vid långa körningar.
Packa var sak på rätt plats. Använd hellre fler väskor och kassar. En vardera för t.ex. fika, cd-skivor och spel. Tänk efter vad du kommer att behöva under resan och packa så det är enkelt att komma åt. Dricka, smörgåsar, toapapper och våtservetter är bra att ha nära till hands. Låt barnen packa egna små väskor som de kan ha sina saker i för själva bilfärden.
Ska ni med färjor eller göra uppehåll med långa stopp? Då är det bra att ha spel eller kortlek till hands. Små leksaker som lego eller annat att pyssla med under resan är också bra, men var beredd på att smådelar kommer att försvinna i bilen.
Ha rätt förväntningar på resan. Har man sett filmen "Vi hade i alla fall tur med vädret" inser man hur illa det kan gå när förväntningarna inte är desamma för alla i familjen. Tänk igenom innan så alla är med på resplanen.
Tänk annorlunda och följ inte strömmen. Att besöka de stora turistanläggningarna slukar massor med pengar och inte minst tid. Inträden, mat, dricka, glassar, souvenirer och allt annat kostar. Köande tar en massa tid. Försök hitta egna smultronställen. Den teknikglade kan tanka ner pois-filer till sin gps och få mängder av uppslag. Ett tips kan också vara att titta ut alternativa vägar. Det tar kanske lite längre tid att köra landsväg än motorväg men ger ofta en trevligare upplevelse.
Har barnen lätt för att bli åksjuka? Efter att som liten själv provat åkskjukepiller av olika sorter blev lösningen att äta ett helt knäckebröd utan något på (inte ens smör eller dricka till) det första man äter på morgonen. Det sägs att knäckebrödet suger upp magsaften och minskar på åksjukan. Fungerade i vårt fall jättebra.
Löst sittande kläder under långkörningar är bekvämast för både ung som gammal. Undvik alltså åtsittande och trånga kläder.
Under bilsemestern är det bra att ha lekar till hands som ni kan göra under körningen. Några klassiker är att gissa färgen på nästa bil, bilbingo, sten-sax-påse, ett skepp kommer lastat och i nödfall tysta leken. Det finns en bok som heter "Lekar i bilen" med många bra förslag på lekar.
Skaffa en bilatlas för familjer, t.ex. "Bila med barn" som är en lysande bilatlas där alla kan hitta sina favoritstopp i form av upplevelseparker, vintersporter, sommarland, nöjesparker, museer, djurparker och mycket mer.